Welkom op de website van het dorp Doezum

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Oude Boom


Oude boom in Doezumerbos

Op een zaterdag in april 2015 is er een "oude" boom in het Doezumerbos neergelegd. Deze oude eik is afkomstig uit het land van Jakob Bonnema. Door de droogte is de boom boven de grond gekomen en uitgegraven door Bonnema. De historische vereniging "Old Doesum" vond het een leuk idee om deze oude eik in het Doezumerbos een plaatsje te geven. Met hulp van de shovel van Loonbedrijf Beute is de loodzware boom neergelegd op twee blokken hout, beschikbaar gesteld door Houthandel van der Naald.

In het land achter de boerderij van Bonnema, stond in die tijd een heel bos, dus liggen er nog meer bomen in de grond. De bomen zijn door een natuurgeweld omgevallen, want ze liggen allemaal de zelfde kant op. Hoe oud de boom is en wat er gebeurd is met het bos wil "Old Doesum" nog precies uitzoeken, want er gaan ook geruchten dat de boom wel duizenden jaar oud is en afkomstig is uit de tijd van Atlantisch woud. Ook zal, als er meer duidelijk is, een informatie bord geplaatst worden bij de boom.

 

Inmiddels (oktober 2016) weten we al veel meer over de boom. Er is een schijf van de boom afgezaagd en opgestuurd voor een dendrochronologisch onderzoek

Nu weten we dat de boom meer dan 4000 jaar oud is.

Hier onder het hele rapport van het onderzoek naar de oude veen eik:

Veeneik rapport

 

 

 

 

 

 


Banner

Agenda

25 oktober 2019 08:00 - 17:00
Uiterste datum inleveren copy
29 oktober 2019 14:30 - 17:00
Ouderensoos
01 november 2019 20:00 - 23:59
Klaverjassen