Zes fietsroutes door het Westerkwartier ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei herdenkt Nederland de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogssituaties en Nederlandse Vredesmissies. Omdat vanwege de coronamaatregelen tot 1 juni geen evenementen mogen plaatsvinden, zal de kranslegging op 4 mei alleen in sobere vorm plaatsvinden, zonder samenkomsten met meerdere personen.

Fietstochten langs monumenten over de Tweede Wereldoorlog

De 4 mei comités uit de gemeente Westerkwartier hebben als alternatief voor de herdenkingsbijeenkomsten zes fietsroutes gemaakt ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Inwoners en andere belangstellenden van alle leeftijden kunnen dan op eigen initiatief (een deel van) deze route fietsen om op deze manier toch stil te staan bij de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. De fietstocht gaat langs monumenten en bordjes met QR-plaquettes. De QR-plaquettes leiden naar de website www.WKregister.nl. Daar kunnen belangstellenden de namen en informatie vinden van verzetsstrijders, militairen, joden en burgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in en rondom het Westerkwartier.

De fietsroutes zijn uitgezet in:

1. Aduard

2. Grijpskerk en omstreken

3. Marum-Trimunt

4. Marum-Noordwijk

5. Grootegast-Oldekerk

6. Zevenhuizen-Leek-Tolbert.

Het boekje met de fietsroutes kan vanaf week 18 worden opgehaald in de gemeentehuizen en meerdere supermarkten in het Westerkwartier. De fietsroutes kunnen op een moment naar keuze worden gereden.

Vlaggen 4 en 5 mei

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.