IJje Wijkstra zorgt voor vol Stuurhuus in Doezum.
Op vrijdag 3 juni was dorpshuis ’t Stuurhuus in Doezum afgeladen vol, bij de voorstelling ‘IJje aan verteld’ door de vertellers van Kom op Verhoal.
De voorstelling, geschikt voor een breed publiek, was één van de eerste activiteiten in het nieuwe dorpshuis van Doezum. Voor deze bijzondere gelegendheid stond het originele orgel van IJje in de entrée opgesteld. Het was duidelijk dat het gebouw in een behoefte voorziet, want ruim 140 personen, met name inwoners van Doezum en omstreken, waren aanwezig. Nu afloop waren ze erg tevreden over de verhalen over IJje Wijkstra.
Kom op Verhoal heeft de voorstelling, die eerder in 2016 opgevoerd werd, enigszins aangepast en deze keer werd muziek verzorg door accordeoniste Jannie Seinstra. Met verhalen over de jeugd en liefde van IJje en zijn activiteiten als muzikant en arbeider, werd langzaam maar zeker toegewerkt naar de fatale ochtend in 1929 toen aan de Röttelaan, vier veldwachters werden neergeschoten, die IJje’s huisgenoot Aaltje van der Tuin kwamen, voor een bezoek aan de rechter in Groningen.
Het gebeuren zorgde in die tijd voor veel ophef en gezien de opkomst in Doezum leeft het verhaal ook in het Westerkwartier nog steeds.
Voorzitter Auke Helmus keek na afloop terug op een mooie avond en gaf aan dat er voor de mensen, die op wachtlijst staan een extra voorstelling komt op 9 september aanstaande.
Hou de media in de gaten, zodat u tijdig kunt reserveren  voor ‘IJje aans verteld’.

Een voorstelling die je zeker niet mag missen!

De voorstelling IJje Aans Verteld is op vrijdagavond 9 september 2022 in ’t Stuurhuus te Doezum.

Aanvangstijd is 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

Entree is € 7,50 en de kaarten zijn te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een telefoontje naar: 06-15108652.

 

Het verhaal van IJje Wijkstra is wijd en zijd bekend. In januari 1929 bracht hij bij zijn woning aan de Rottelaan (nu Polmalaan) nabij Doezum vier veldwachters om het leven, die de opdracht hadden gekregen om zijn huisgenoot Aaltje op te halen voor een gesprek aan het gerecht in Groningen.

Hoe kon dat zo erg uit de hand lopen in het doorgaans zo rustige Groninger Westerkwartier.

De vertellers en schrijvers van vertelcollectief Kom op Verhoal hebben zich over de gebeurtenis gebogen en gekeken naar de situatie in deze streek aan het begin van de 20-ste eeuw.

Hoe zag het Westerkwartier er destijds uit, wie was de persoon IJje Wijkstra en wat was de aanleiding van het gerechtelijk bevel.

Acht verhalen belichten diverse kanten van deze gebeurtenis en laten zien in welke context het gebeuren plaats vond.

Er is geen waarheid en geen oordeel, maar het publiek zal zeker met eigen gedachten en vragen naar huis gaan.

Zeven vertellers doen in het Westerkwartiers hun verhaal, waarbij het beeld steeds vollediger wordt. Vertelling door o.a. een collega en kameraad, IJje’s eerdere vriendin, een politieagent.

Ook maken we kennis met het café van toen met veel muziek en gezelligheid en accordioniste Janny Seinstra.